Reklama
 
Blog | Martina Mikulášková

Otevřený dopis redakci Respektu, zřizovateli a správci Blog.Respekt

Jelikož jsem v poslední době nespokojená s úrovní obsahu a systémem fungování portálu blog.respekt.cz, rozhodla jsem se své výtky a úvahy sepsat a poslat formou otevřeného dopisu jak redakci týdeníku Respekt, tak adminům zdejšího prostoru. Zde předkládám dopis v plném znění. Ocením, když se k němu vyjádří zejména čtenáři, kteří nejsou aktivními příslušníky zdejší bloggerské komunity.

Vážená redakce, zřizovatelé a provozovatelé portálu blog.respekt,

 

obracím se na vás jako pravidelná čtenářka periodika i jako aktivní blogger systému blog.respekt ve věci organizace a správy virtuálního prostoru blog.respekt.

Reklama

V jednom z prohlášení administrativy blog.respekt se lze dočíst: „Blog.respekt.cz jsou stránky, na nichž je v hlavní roli čtenář. Chceme vám umožnit kvalitní a rovnocennou diskusi s veřejností, mezi sebou a s týdeníkem Respekt. Každý, kdo chce říct svůj názor nebo má chuť psát o svých zájmech, má možnost.

Dle tohoto prohlášení lze se tedy domnívat, že portál byl zřízen ve snaze nalákat čtenáře a to čtenáře nejen na samotný blog.respekt, ale také (především?) nové čtenáře týdeníku Respekt. Dalším dílčím cílem zavedení blog.respektu na informační trh byl celkový trend zakládání blogovacích systémů. Respekt tedy zřejmě logicky ve snaze nabídnout čtenářům něco více než jen pasivní čtení periodika zřídil prostor pro vzájemnou interakci a seberealizaci svých příznivců s cílem udržet si stávající publikum.

Vzniklo tedy virtuální dítko Respektu, které si žije více méně vlastním životem. Dítko, jež na své hrudi nosí visačku Respekt a šíří tak věhlas tohoto periodika v oblasti interpersonální komunikace virtuálního prostoru. Jinými slovy, blog.respekt reprezentuje, ať již záměrně či nezáměrně, čtenářskou obec Respektu a zároveň odráží i redakční politiku a strategii tohoto periodika.

Avšak ouha, při důsledném zkoumání fungování systému blog.respekt čtenář zjišťuje, že koncepce fungování vlastně žádný cíl nesleduje, snad kromě ukazatelů čtenosti. Z možného třídění článků je funkční pouze rubrika „Respekt doporučuje", z kteréhož výběru čtenář, a to i náhodný zbloudivší, nejen stálý fanoušek blog.respekt, může usuzovat cosi o zaměření zpravodajského periodika Respekt.

V ostatních prostorách virtuální platformy BR však lze vypozorovat pouze chaos a v poslední době v diskuzích i nespokojenost čtenářů, a zdůrazňuji čtenářů, nikoliv aktivně píšících bloggerů, s úrovní publikovaných blogpostů. BR samozřejmě umožňuje založit svůj blog každému, kdo splní vstupní kritéria pro jeho založení. Tato kritéria jsou přísnější než v mnoha jiných blogovacích systémech informačních portálů. I díky těmto pravidlům se dařilo zpočátku vybudovat vyšší úroveň a prestiž blog.respektu oproti konkurentům. Až potud vše v pořádku.

Domnívám se, že první aktivní bloggeři se rekrutovali z řad čtenářstva Respektu. Atmosféra, která se na BR díky tomuto faktu vytvořila byla atraktivní pro mnoho ostatních čtenářů a návštěvníků BR. V poslední době ale, zdá se, že blogy zakládají i „nečtenáři" vašeho periodika, což bylo zřejmě i jedním z dílčích záměrů při rozhodování o vzniku BR, nalákat nové čtenáře, rekrutované právě z řad „nečtenářstva". Tento záměr se tedy daří uskutečňovat.

A já jakožto čtenář a aktivní blogger se musím ptát, není tato široká otevřenost při stávajícím fungování systému spíše ke škodě dobrému jménu Respektu? Neměla by se redakce zamyslet nad tím, co vlastně očekává od svého virtuálního děťátka? Je opravdu jediným cílem zvýšení čtenosti? A nejde ruku v ruce s vyšší čteností jistá BULVARIZACE obsahu? Může BR potažmo Respekt za stávající situace udržet své původní čtenáře, z nichž mnoho je nynější situací na BR znechuceno? Neexistuje snad předpoklad, že při zachování stávajícího fungování takto znechucených čtenářů bude přibývat?

Samozřejmě nejsem proti otevřenosti blogovacího systému BR, ale má-li být takto otevřen, je nutné nastavit jistá pravidla fungování celého systému tak, aby byla spokojena pokud možno celá jeho čtenářská obec na straně jedné a současně byla zachována jistá reprezentativnost tohoto prostoru vzhledem ke svému zřizovateli a značce, kterou nese. Jinak řečeno, aby si na své přišel každý, kdo na RB zavítá i každý, kdo na RB publikuje. Toho je možné dosáhnout pouze jasnými pravidly fungování a jejich bezpodmínečným dodržováním. Své návrhy*, jak zefektivnit fungování BR zasílám v příloze. Snad budou jistou inspirací pro rozhodování o dalším osudu BR.

V současné době je možné na mnoha různých blogovacích portálech informačních serverů najít ten stejný obrázek: nepřehledná změť článků různé kvality a rozsahu, ve které se příchozí čtenář jen těžko orientuje. Není načase tento trend změnit? Není načase pokusit se o vytvoření příjemné zahrady či parku, kam se budou návštěvníci rádi vracet a kde se budou cítit příjemně. Prostor, kde se čtenář lehce zorientuje bez toho, aby se musel ohlížet, zda nešlápne vedle a nezapadne až po uši do močálu?

Je jen na vás, vážení provozovatelé BR, zda vychováte ze svého virtuálního děťátka potomka, který bude dělat čest značce Respekt, nebo zda za sebou budete vláčet zapáchající mrtvolku s obrovsky nafouknutým břichem, jež vám bude dělat jen ostudu.

 

S pozdravem

Martina Mikulášková,

t.č. studující oborů Mediální studia, žurnalistika a sociologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně,

zaměstnankyně strojírenského podniku na pozici středního managementu.

 

 

(*Návrhy byly zaslány na adresu redakce a administrátorům, v případě zájmu zdejšího čtenářstva jsem připravena je uveřejnit, ale až po uplynutí doby aktivní diskuze k tomuto článku. Důvod k tomuto jednání je ten, že nechci ovlivňovat svým způsobem řešení případné další podněty a návrhy změn.)